Chagall si potrpí na dobrú kuchyňu (07.08.2009, 08:40)

Na Zámockej ulici pribúdajú nové reštaurácie ako huby po daždi. Kým dlhé roky tu bola iba Chez David, tento rok na tejto ulici pribudli v krátkom čase hneď tri ďalšie – La Lanterna, La Strada a najnovšie CHAGALL RESTAURANT.

Interiér reštaurácie je zariadený v secesnom štýle, na stenách visia reprodukcie obrazov svetoznámeho rusko-židovsko-francúzskeho maliara Marca Chagalla. Keďže podľa dostupných informácií neexistuje žiadna väzba tohto priekopníka modernizmu na Bratislavu či Prešporok, vyznieva názov reštaurácie v týchto zemepisných šírkach trochu rozpačito. Je samozrejme vecou majiteľa, ako si nazve reštauráciu, nejaká väzba na lokalitu by však nemala chýbať.

Na podlahe je koberec, na stenách tapety, z reproduktorov znejú staré šansóny. Stoly sú vzorne prestreté pre dve a štyri osoby, v rohu je presklený salón pre fajčiarov, vzadu bar, kde personál pripravuje nápoje a v prípade potreby žehlí obrusy.

Ponuka tunajšej kuchyne je medzinárodná, nechýba však ani tradičné židovské jedlo zo strukovín a zeleniny Šolet (4,2 €). Zárukou kvality kuchyne má byť šéfkuchár, ktorý mal tú česť variť pre španielskeho kráľa a anglickú kráľovnú počas ich návštev Bratislavy.

Ponuka jedál primeraná, dominuje v nej však mäso - ako sme sa dozvedeli, šéfkuchár zbožňuje mäso.

Zo studených predjedál sme si dali Tekvicový šalát so strúhanou tekvicou s konfitovanými šampiňónmi a čerstvým kôprom (2,80 €) a Jemne údené plátky z jelenieho chrbta s chrenovým mousse a coupé z červenej šalotky (4,60 €).

Z polievok sme ochutnali všetky a môžeme len pochváliť - Rybacia polievka z miešaných rýb s parfumovaným sherry (2,70 €), Hydinové consommé s macesovými knedlíčkami (2,90 €) ako aj Dubákový šľahaný krém s kúskami konfitovaných húb (3,70 €). Z teplých predjedál sme si vybrali Grilovanú teľaciu pečeň s glazovanými gaštanmi, zemiakovou dolkou a omáčkou z červeného vína (9,30 €). Všetky predjedlá a polievky boli vynikajúce.

Ako hlavné jedlá ponúka Chagall Restaurant ryby, hovädzie steaky, hydinu, jedlo z jahňacieho, teľacieho či jelenieho mäsa a vegetariánske jedlá. My sme si dali Butter fish steak s grilovanými sherry paradajkami a Bernoise omáčkou s pošírovanou špargľou s prepúšťaným maslom (10,70 €), Pečený králičí chrbát s omáčkou Chantall z kuriatok a cinzána, zeleninový tian, nokerle (12,20 €), Medailóniky z jelenieho chrbta kávová omáčka Demi Glas, brusnicové chutney, zemiakovo–zelerové pyré (12,90 €) a Tafelspitz - hovädzia špička varená v silnom vývare, jablkovo-chrenové pyré, maslové baby zemiaky (8,70 €). Z vegetariánskych jedál sme ochutnali Baklažánový quiche - grilované baklažánové plátky zapekané v paradajkovom pyré, concasse z pečenej sladkej papriky (7,00 €).

Všetky jedlá boli vynikajúce a elegantne servírované. Napriek tomu, že Chagall sa prezentuje ako reštaurácia s medzinárodnou kuchyňou, suroviny a chute boli tunajšie, skoro až prešporské. Azda s výnimkou morských rýb a novozélandských jahňacích kotliet.

Z dezertov sme si dali Domácu ťahanú štrúdľu s vanilkovou zmrzlinou a teplým jablkovým kompótom (3,10 €), kde sme ocenili najmä kombináciu s vareným kompótom.

Obsluha Chagall Restaurant bola vzorná - doslova v bielych rukavičkách. Ocenili sme veľmi slušnú ponuku vín - domácich aj zahraničných - ochutnali sme aj kosher víno z Burgenlandu (27,00 €) - na bratislavské pomery za veľmi prijateľné ceny.

Okrem kvalitnej kuchyne a obsluhy nás zaujali aj trochu netradičné otváracie hodiny - od 11:17 do 21:57 h. Ako sme sa dozvedeli, sedmička je nielen šťastné číslo, ale má dôležitý význam aj v židovskej tradícii.

Naše hodnotenie: 4,5 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.