Dobré reštaurácie nie sú len v centre (05.11.2006, 08:14)

V uplynulých rokoch pribúdali nové kvalitné reštaurácie predovšetkým v najužšom centre mesta. Dnes sa situácia mení, gastronomickú kvalitu možno nájsť aj v okrajových lokalitách Bratislavy.

Dôkazom je aj podnik na Ulici svornosti, teda na vstupe do mesta v smere od Šamorína, nesúci názov Restaurant & Cafe SIMPLICITY.

Reštaurácia sídli na prízemí novostavby administratívnej budovy a jej interiér je pre hosťa, ktorý do nej vojde prvý raz, príjemným prekvapením. Invenciu naznačuje už jedálny lístok, ktorý je nazvaný Simplicity magazín, svojou formou naozaj pripomína časopis. V príhovore v úvode „magazínu“ prevádzkovatelia podniku píšu, že keď v roku 2006 reštauráciu otvárali, šlo im najmä o vytvorenie príjemného a nekonvenčného prostredia, ktoré na hostí dýcha exotikou svojich farieb a upokojujúcou atmosférou. Tento zámer sa vydaril, interiér je zariadený moderne a súčasne útulne. Prevládajú pastelové odtiene hnedej, zaujímavým prvkom na stenách sú imitácie tehál, atmosféru ozvláštňujú interiérové doplnky, klavírom a saxofónom počnúc a veľkými historizujúcimi nástennými hodinami končiac. Majiteľ Simplicity však zabudol, že rovnako dôležité ako dobrý vkus, je výrazné označenie reštaurácie. Na fasáde je síce nápis Restaurant, no samotný názov reštaurácie sme hľadali márne.

Vráťme sa k jedálnemu lístku - ako prezrádzajú už názvy jedál, reštaurácia nachádza inšpirácie predovšetkým v talianskej kuchyni. Ceny sú v porovnaní s podobnými podnikmi v centre Bratislavy príjemné, v pracovné dni je v ponuke kompletné menu iba za 119 Sk. Zostavovatelia menu pamätali aj na tých najmenších hostí a zaradili doň obľúbené detské špeciality.

Z predjedál sme neodolali „tataráku“ - Tartara di clasico, teda na jemno škriabanej hovädzej sviečkovej s chilli, cibuľou, vajíčkom a horčicou (189 Sk). Svoje rozhodnutie sme neobanovali, predjedlo bolo skutočne vynikajúce. Nesklamalo nás ani Fegato alla veneziana, čo sú slížiky z kuracej pečene, restované na cibuľke, podávané s domácim chlebom a rajčinkami s rukolou (99 Sk), a Carpaccio classico (109 Sk). O tom, že šéfkuchár si postavil latku vysoko, nás presvedčili aj všetky tri druhy polievok z jedálneho lístka, či už ide o Crema di pomodori (silná rajčinová polievka so strúhaným parmezánom a čerstvou bazalkou - 45 Sk), Hydinový vývar (kurací vývar s kúskami mäsa, celestínskymi rezancami a koreňovou zeleninou - 39 Sk) alebo kapustnicu (pravá slovenská kapustnica s klobásou, sušenými dubákmi a údeným mäsom - 49 Sk). Mäsa bolo v kapustnici i v hydinovom vývare požehnane, všetky polievky boli výborné.

To najlepšie ešte len prišlo - nami objednané hlavné jedlá. Filetto ambiente (slaninkou prešpikovaný marinovaný steak so zelenou fazuľkou a parmezánom - 310 Sk) bol absolútne perfektný, doružova prepečený a šťavnatý, bol pre nás dostatočným dôkazom, že steaky, ktoré v Simplicity robia na štyri rôzne spôsoby a v dvoch rôznych veľkostiach, sú silnou stránkou tejto reštaurácie. Nemenej vynikajúci bol aj Fileto di maile con caprini, čo je bravčová panenka plnená ovčím syrom, grilovaná na olivovom oleji (160 Sk), podávaná s roztlačenými zemiakmi a cibuľkou (39 Sk). Vysoké kritériá znieslo aj prinesené Pollo al limone - kuracie plátky na limetkovo-bylinkovej omáčke s parmezánom (120 Sk) a Ryžou (39 Sk), čo platí aj o naozaj bohatierskej porcii pokrmu Risotto pomodori secchi, teda rizota so syrovou omáčkou, sušenými paradajkami, rukolou a kuracím mäsom z grilu (145 Sk).

Bodkou za naším hodovaním boli dezerty, boli sme spokojní so všetkými, či už išlo o Il sogno di mele (jablkové krúžky smažené v škoricovom cestíčku s vanilkovou zmrzlinou (120 Sk), Štrúdľu (orechovo-jablková vaľkaná štrúdľa so škoricou, ktorá skôr pripomínala závin - 49 Sk), alebo Tiramisu (69 Sk). Všetky boli chutné a očividne čerstvé.

Obsluha bola rýchla a pozorná, jedlá chuťovo i vizuálne bezchybné (klobúk dolu pred šéfkuchárom), prostrediu niet veľmi čo vytknúť, ak si odmyslíme isté problémy s odvetrávaním, ktoré sa nemusia zapáčiť návštevníkom z radov nefajčiarov. Náš celkový dojem zo Simplicity asi najvýstižnejšie vyjadril jeden z členov nášho hodnotiaceho tímu, ktorý povedal, že ak by v Bratislave niekto takúto reštauráciu otvoril pred niekoľkými rokmi, možno by v našom hodnotení získala plný počet hviezdičiek. Vývoj však stále napreduje a čo by stačilo vtedy, nestačí dnes...