Reštaurácia Štefánka vonia a chutí ako Bratislava (14.04.2007, 14:12)

Bohémsky lokál, kde chodievali herci, novinári, výtvarníci, spisovatelia, inteligencia i flamendri raňajkovať kávu, noviny ale aj iné, sa vracia k svojej pôvodnej tvári.

Bol to jeden z podnikov svojho druhu, podobne ako Metropol, kaviareň v hoteli Palace, Dax, teda Kriváň, Luxor či Savoy, ktoré dnes mestu chýbajú ako soľ, a na ktorých miestach stoja bankové prepážky či trezory. Ani Café - Restaurant ŠTEFÁNKA na rohu Palisád a Štefánikovej však už nemá otvorené od siedmej ráno ako kedysi a zrejme dlho bude platiť za také excesy, ako bola napríklad čínska kuchyňa namiesto rannej kávy pre pána spisovateľa.

Minimálne jej to zoberie pár desaťročí z budúcnosti. Atmosféra je tu bratislavská a len poklonu si zaslúžia obrazy a obrázky, častokrát s tým istým motívom, ale vždy ilustrujúce krásavicu na Dunaji. Aj interiér sa vrátil k secesnému prejavu, citlivo skríženým s modernou. Materiály a farby použité v interiéry navodzujú atmosféru tradície, pokoja, dôstojnosti a solídnosti. Dokonca aj supermoderné zvukotesné okná majú formu, ktorá neruší. Konzervatívne je prestieranie a príbory, nová Štefánka je naskrz bratislavská, ale skôr hmotne. Duch desaťročí, ktorý z nej vyhnali, sa vracia veľmi pomaly.

Napriek tomu a aj chybičkám, ktoré nájdete všade, sa tam oplatí ísť. Najmä ak si chcete pripomenúť, čo dobré bratislavské reštaurácie pre inteligenciu a stredné vrstvy ponúkali. Nechýba dobré víno a čašníčka, ktorá sa v tom vyzná. Jedálny lístok nie je encyklopédiou ani sprievodcom svetovými kuchyňami, ale ponukou toho, čo Prešpuráci mali radi, chceli jesť a aj vedeli oceniť, zároveň však vychádza v ústrety svetobežníkom.

Uprednostnili sme prešporskú tradíciu. Rezeň, sviečkovú, divinu, a keďže išla Veľká noc a vtedy bratislavská stredná vrstva musela mať na stole kozliatko, jahniatko alebo aspoň mladého zajačika - dali sme si jahňa.

Začali sme však na opačnej, svetovej kuchárskej strane, predjedlami. Zaradili nám ich síce pred polievky, ale veci to nezaškodilo. Fritované mäsové guľky (194 Sk) so zeleninovou oblohou boli výborné, rozhodne nie však pre deti, boli výrazne pikantné. Grilovaná zelenina (184 Sk), teda francúzsky ratatouille, mierne prekračovala štandard. Ak by v nej grilovali šalátové uhorky ošúpané, bola by menej horká a získala by viac bodov. Filety z údeného pstruha (174 Sk) si už zaslúžili bezvýhradnú pochvalu a ešte o stupeň vyššie sme zaradili Toasty s plátkami lososa (134 Sk) na lístkoch lolo šalátu.

Po predjedlách sme ocenili výkon číro ženskej obsluhy, netušiac, že už pri polievkach pošleme poklonu mužovi v šéfkuchárskej čapici. Napriek tomu, že Vidrica halászlé (124 Sk) by sme napísali v intelektuálskej kaviarni ako Vydrica a že to nebolo halászlé, ale len výborná rybacia polievka. Nemala však gulášový základ, čo halászlé musí mať. A podľa chute aj ceny bola z morských, nie dunajských rýb, z ktorých sa pravé halászlé varí. Napriek tomu odporúčame. Zato Hubová polievka (84 Sk) - to bol podľa očakávania vynikajúci na huby bohatý hubovo-smotanový krém, Hydinový vývar (54 Sk) bol tiež bez straty hviezdičky a Kapustnica (74 Sk) bola ako uvarená doma.

Bratislavčania vedia, že Wiener schnitzel (244 Sk) musí byť z teľacieho, ak v Štefánke píšu, že je teľací, asi len pre menej znalých. Ale bol vynikajúci a 200 gramov ho bolo naozaj, tak nám milá pani čašníčka druhý kus zabalila domov. Pol opekaných zemiakov a pol ryže (44 Sk) je k tomu tá najvhodnejšia kombinácia. Ten Jahňací steak (294 Sk) patril k najlepším voľbám neskorého popoludnia a kuchárovým meisterstückom. Rovnako ako Žemľové knedle (44 Sk). K nim sme si dali Jelení guláš (194 Sk) a majstrovskú jemnučkú maslovo-smotanovú Sviečkovú na smotane (224 Sk) s brusnicami. Jedno hlavné jedlo prekonávalo druhé. Takže nakoniec sme zvládli len jeden dezert - Jablkový koláč (pye - 54 Sk) a ten sme nemuseli mať. Chuťovo bol po skvelých hlavných jedlách nevýrazný, cesto i jablká fádne.

Pri skvelej obsluhe, ktorá nespravila jedinú formálnu chybičku, a vytvárala domácku atmosféru to naozaj stálo za to. Odporúčame.

Naše hodnotenie: 4 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia hradila sama.